Det här med vedspis...

är ju inte bara guld och gröna skogar.
Visst är det himla skönt att bara kunna gå in i köket och göra upp en brasa i vedspis och kökspanna, men det är faktiskt en del jobb också.
Jag har precis askat ur båda två, och varje gång jag askar ur spisen och pannan (ca 1 ggn/varannan vecka) så blir det en hel Ica-kasse/Coop-kasse med aska. Askan kan sedan vara bra att använda som gödsel.
Däremot så kan vi inte göra det, eftersom att vi har två vilddjur som gärna går och trampar överallt, får aska på tassarna och sedan kommer de in sotar ner.
Sedan så ska ju skorstenen också sotas, minst en gång per år, beroende på hur mycket man eldar, och då ska man ju Inte göra som min käre Magnus gjorde...glömma stänga dragen innan man kör ner sotviskan i skorstenen! Man kan ju "glömma" att göra det om man känner för att vilja skura vaenda skrymsle och vrå i både rummet där spis och panna står, samt angränsande rum i huset. För om man glömmer att stänga dragen, ja...då har man aska, ÖVERALLT!
Fördelen med just det, är att man får ett kliniskt rent kök efter två dagars torkande och skrubbande.
 
 
Sedan så har jag kollat upp vattenskadan under diskbänken, ser efter om det vill torka något?
Jo, litegranna har det torkat, men jag är ändå orolig över att det kommer att bli allvarligt. Spånet är fuktigt, det är inte dyngsurt, men likväl, fuktigt. Inte bra. Det är redan små angrepp av mögel. Åååh! Helvete så less man blir! Det är bara att försöka elda som bara den, ha det varmt i huset hela tiden, ha skåpluckorna öppna och hoppas på det bästa. Men just nu så är jag inte speciellt optimistisk över det där...inte bra...inte bra alls!
Fast om det nu inte vill torka upp, så innebär det ju bara en sak....vi får vårt nya kök lite snabbare än vi hade tänkt, och faktiskt, så finns inget som skulle vara bättre just nu. För jag tycker inte om att ha 4 meter mellan spis och diskbänk, det kan bli en aning söligt, och det är ett halvt projekt bara att torka spisen ren. Man får springa som Joakim von Anka, runt runt runt...jag har nog snart gjort mig en egen liten stig där i köket...:)
 
 
Lev å må!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0