Morgonmys...

Nu märks det att det börjar vara varmare ute.
Jaana står inte ut med att vara inomhus, utan vill bara vara i hundgården med sin älgknota.
Innan jag släppte ut henne så hade vi en liten mysstund. Pälsen har äntligen börjat lossa, även om det inte blivit några "tussar" ännu, så börjar jag rykta henne redan nu, dels för att vänja henne igen, och sedan för att det är något som jag vill att hon ska tycka om. Det är inte roligt om man har en hund som behöver borstas, och så går det inte, så redan när Jaana var en liten valp så införde jag mysstunder. Och dessa är då sammanbundna med två saker som kanske inte alltid är så uppskattat av våra 4-benta vänner. En av dessa stunder är så som sagt borstningen/ryktningen, och den andra är duschen.
Tack och lov så har hon lärt sig att tycka om borstningen. När borstarna och kardorna åker fram och jag går och sätter mig på golvet, så kommer hon genast och lägger sig framför mig. Antingen så brukar hon vända på sig själv, eller så får man vända på henne, och det är inte ovanligt att hon somnar under borstningen. För mig som ägare är det skönt att ha henne stilla framför mig, och att jag tillåts vända på henne och böka på med henne lite utan att hon kliver upp.
Sedan så behöver ju alla hundar duschas någon gång. Egentligen så skulle Jaana verkligen behöva det nu, för hon börjar lukta hund, och personligen föredrar jag att de inte luktar något alls, och pälsen ska kännas ren och inte fettig. Man ska inte bli grå om fingrarna när man stryker dem, tycker jag. Sedan så ska man ju såklart inte tvätta en hund ofta, de måste få ha sina naturliga fetter i pälsen, annars torkar den ut och blir glanslös. (Jaana duschas 1-2 ggr/år, blir hon smutsig under sommaren så går jag bara ner till älven med henne, så får hon skölja av sig själv.) 
Men när Jaana duschar (det tycker hon inte är så kul), men efter duschen så får hon skaka av sig ordentligt, sedan så har jag vant henne vid att bli torkad med handduk. Det är ett väldigt bra sätt att få hunden att förstå att beröring är något skönt och bra, samtidigt som det låter mig som ägare gå igenom kroppen ordentligt. Man lär känna sin hunds kropp, och det blir lättare att upptäcka ev. skador, om hunden har ont, eller stela muskler, eller kanske är den kittlig någonstans? (Kom ihåg; Man kittlas inte för att jävlas! Man jävlas inte med djur, då blir de otrygga och tilliten kan rubbas!) 
Vid torkningen så brukar hon också somna, sittande (!?), haha. Och jag inbillar mig att duschen blir mer ok att gå igenom, om hunden sedan får en massa uppmärksamhet, massage osv. Man pratar lungt med hunden, berömmer den och smeker den över kinderna och ansiktet, och ger den gränslöst med kärlek, gör man det så kommer man att få tillbaka kärleken gånger 1000!
Om detta går att överföra på en redan vuxen hund vet jag inte, jag har vant Jaana med detta sedan hon var en liten valp.
 
Nu ska jag försöka få tag på veterinären. Mira ska få vaccinationsspruta inför utställningarna i vår....
 
Hare gött!
Lev å må.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0