Solsken och blåsväder...

Tjollahopp...
 
Nu är det hög tid att börja träna din jakthund inför höstens jakt.
Kondition är något som byggs successivt och inte på 2-3 veckor. Vid jaktens Start ska din hund vara i toppen av sin fysiska förmåga, och inte i Slutet av jakten. Därför är det viktigt att börja träna i god tid före, för att undvika skador och förslitningar på din jaktkompis! För vad har vi för nytta av en hund och jägare som inte kan eller orkar jaga när det väl är dags att häva sig ut i skogen?
 
Med unga hundar ska man ta det lungt! En ung hund ska inte springa i skogen hela dagen, utan den kan behöva mycket vila. Här råder det säkert delade meningar, men jag är av den åsikten att en ung hund kan man få begränsa för att den inte ska ta skada. Min Jaana fick vara lös ca 2 timmar/dag i jakt när hon var 8-9 månader, förra hösten när hon var 1 1/2 fick hon springa i 4-5 timmar/dag, och nu är hon färdigvuxen och ska alltså kunna klara ännu längre dagar, men då krävs det att vi är väl förberedda. Mattes kondis är dålig, Jaanas kondis är ok, men ska byggas upp. I år måste jag även börja träna henne mer och mer på eftersök och spår, hon är duktig på att spåra älg, men kan alltid bli bättre.
 
Näh, nog snackat...nu ska jag ut och undersöka om jag har någon luft i däcken på cykeln, annars får första turen inledas med ett besök på macken och trycka i lite luft i slangarna. Jaana ska få på sig dragselen och expanderkopplet. En dragsele är bra att ha för att avlasta ryggen, den fördelar vikten jämnare över hundens kropp. Så dragselar är inte bara till för draghundsfolk, utan fungerar fantastiskt bra på andra hundraser, prova! Se bara till att ha kunnig personal i närheten när du köper din sele (och en seriös försäljare VET att hunden måste vara med så man kan prova selen på plats!), så att den blir lagom stor och lämpligt lång, den ska sitta bra på kroppen! Ett expanderkoppel gör turen behagligare för både hund och förare vid cykelturen, det är inget man ska använda vid en vardaglig promenad, för då slutar det olyckligt och man får en hund som håller på att dra av en på mitten!
 
Näh fasen, hej å hå!
Vi hörs!
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0