Utställning Optands flygfält, Östersund

Idag har Jaana och jag varit på utställning, Heeela dagen lång.
Vi startade från Åsele klockan 04.30 imorse, och var framme i Optand ca. 07.40.
 
Pga. lite dåligt samvete över bristfällig ringträning inför denna utställning så spenderade jag genast lite tid på detta, för att finna ett lagomt högt tempo att springa i för att Jaana inte skulle "flaxa" med frambenen som hon har en tendens att göra om det går för sakta. Sedan tränade vi på att stå fint. Gick ganska bra...
 
Efter att med fasa ha sett hur domaren dömde en hund, som jag för mitt liv inte kan begripa hur fan den kunde få "Excellent" när den var aggressiv, gjorde utfall mot andra hundar i ringen och dessutom HÖGG sin förare i handen!? Hur i helvete kan man ge omdömet "Excellent" då!? Inkompetent! Hunden skulle per omgående blivit diskad och skickad ut ur ringen! Ett sådant beteénde är oacceptabelt hos vilken hund som helst!
 
Ja, i alla fall. När det så var dags för mig och Jaana så...alltså...jag vet inte vad som hände, jag trodde jag drömde, men jag ska i ärlighetens namn säga att jag är så STOLT över min hund! Hon sprang så fint, i följsam fot med slackat koppel och ställde upp sig som en gudinna! Jag behövde inte ens rätta till hennes vinklar, som jag annars brukar få göra eftersom hon kan ställa sig hur som helst. Och där stod hon, sken som en sol och sökte ideligen ögonkontakt. Älskade älskade lilla gumman, så duktig hon var. Och lite extra stolt blir man när man springer runt i ringen, och hör hur personerna Utanför ringen pratar om en medans man själv är inne i den.
Fick höra saker som;
"OJ, de måste ha tränat mycket ringträning!"
Och när man kommer ut ur ringen så kommer några stycken fram till en och säger;
"Men visst måste du vara från Åsele?"
Varpå man svarar: Jao..jo..det är jag...
"Jag ser det, för ni är så himla duktiga på att ringträna era hundar! Det såg jättebra ut! Snyggt visat!"
Och jag tar inte åt mig så mycket, det är min hund som är så fantastik på att samarbeta och är arbetsvillig.
Dessutom blir jag så glad, och framför allt tacksam mot ringträningsledarna jag hade på ringträningen förra vintern! Utan dem hade det knappast fungerat ens hälften så bra som vad det faktiskt gör! All heder åt dessa två eldsjälar!
 
Any how...domarens omdöme blev:
"God typ, näpet huvud som borde vara kraftigare, bra hals och överlinje, outvecklat bröstparti, godtagbar benstomme, bra färg och svans, flytande fina rörelser"
 
"Good"
 
Vad i helvete!? (Rent ut sagt!?)
Och ännu mer förvånad blev jag när min annars största konkurrent fick Samma betyg; "Good"!? Till saken hör att han äger typ den snyggaste hälleforsare jag någonsin sett, och det är Inget fel på henne, what so ever!
Och att dessutom säga att hon har "bra svans"!? Återigen, NEJ! Den uppfyller inte rasstandard, så hur kan den anses som "bra"? Jaja...skitsamma...svans hit och dit...huvudsaken är väl att hon har en.
Och tänk er då när man vet att han dömt en aggressiv hund till Excellent och 3.a i konk.klassen!?
VAD!!!?
Näh, jag blev faktiskt förbannad, och det är det sista jag brukar bli...för alla har inte samma smak vad gäller hundar, men idag var omdömena på hundarna helt åt helvete!
 
Efter utställningen var det dags för årsmöte för hälleforshundklubben, trevligt trevligt!
Extra kul var det att jag blev förslagen (av en äldre herre) och invald (av årsmötesdeltagarna) till justerare av protokollet, kände mig lite hedrad.
 
Näh, idag förtjänade Jaana verkligen ett högre betyg!
Och får jag säga det själv, så var hon en av de fåtal hundar som blev uppvisad bäst, för det är fanimej så tragiskt vad gemene man har slarvat med träningen av sin hund! Skärpning älghundsägare! Din hund ska inte behöva strypas under utställningen pga. att du är för lat för att lägga några timmar på följsamhet!
Hunden ska tränas så att den följsamt springer vid din sida med slakt koppel! Sådeså! Och JO, det går att träna unga hundar! Jaana var skitduktig i ringen redan vid 5-6 månaders ålder!
 
Nog från mig, nu har jag gnällt klart!
Ytterligare ett tips till älghundsägare; Gå på utställning för stående fågelhundar! Skäller de hundarna? NEJ! (Visst kan det slinka ut ett skall, men lyssna efter skillnaden! På en älghundsutställning blir man nästintill döv, det blir man INTE på en utställning för stående fågelhundar!)
Även en älghund kan lära sig hålla käften på kommando, och NEJ, den slutar INTE skälla på älg bara för att du visar att du menar allvar när du säger "TYST!".
 
God natt!

Plugg, utställningar, solbad och finväder...

Just nu snurrar livet på i raketfart.
Dagarna spenderas i Lycksele där jag studerar på heltid till yrkesförare inom transport med lastbil.
Jag har varit fullständigt och innerligt ingrottad i min Tungbok, gjort en massa tester hemifrån på datorn, snurrat runt runt runt med olika lastbilar på folkracebanan utanför Lycksele.
Dessutom så har det varit hundutställningar med Mira, och till helgen så är det Jaanas tur, då ska vi till Östersund och gå utställning på Optands flygfält. Känns,lite drygt eftersom jag måste infinna mig där klockan 0800 på lördagsmorgonen, men men...
Efter utställningen så är det årsmöte för Hälleforshundklubben, och efter den är det middag med årsmötesdeltagarna, och Det ska bli både intressant och roligt, att träffa fler människor som brinner för Hälleforshund-rasen. Jag ser verkligen fram mot det, fast det kommer att bli en riktigt lång dag, och dessutom måste jag köra själv, eftersom Mange har jour i helgen.
 
I helgen var det kanonfint väder, hela helgen.
Så jag passade på att sitta ute och plugga, fick en massa färg på min vinterbleka hud, så nu känner man sig i alla fall liite mera sommarfräsch. Smorde in mig med solskyddsfaktor 20, men den hjälpte föga i den otroliga värmen, först blev jag röd, men nu är jag snart brun, det röda har lagt sig.
 
Imorgon är det dags att tillbringa ytterligare en dag på folkracebanan i Lycksele.
Jag ska passa på att riktigt njuta av körningen, för nästa vecka är det ADR-utbildning HELA veckan, med obligatorisk närvaro. Känns som att det kan komma att bli dräpardagar, men det ska bli spännande att lära sig en massa nytt!
Veckan därefter är det "Arbete på väg" på måndag och tisdag, på onsdag är det sista körningen inför praktiken och sommaruppehållet. På torsdag är vi lediga pga. Nationaldagen och på fredag är det egna studier.
Så, vecka 24 är jag på praktik, och förmodligen veckorna därefter också, fram till marknaden. Det beror alldels på hur chauffören jag ska åka med tänker lägga sin semester. Förhoppningsvis får jag bort all praktik innan marknaden (5 veckor totalt), så kan jag ägna de 4 veckorna ledigt med att plugga. För jag hinner nog knappast göra teoriprovet innan lovet skulle jag tro...så då gäller det att plugga ordentligt, och då har jag ju en god chans att lära mig allt ordentligt bara jag ser till att nöta.
 
Nä ni, nu ska jag ta in vilddjuren.
Hare gött!
Lev å må.

Önskar att ni kunde höra...

Miras gurglande ylanden i sömnen!
Hon är så bedårande söt så ni kan inte ana.
 
Att Mira drömmer och "pratar" i sömnen är inte alls ovanligt förekommande. Det händer ofta, minst en gång/dag i alla fall. Jaana drömmer också ibland, men inte lika ofta, och oftast så ligger hon och sprattlar i sin säng, ibland har hon skällt så att hon väckt sig själv, men annars är det ganska lungt i hennes sömn.
 
Mira sitter i trappan upp till övervåningen och gäspar. Lägg märke till pigmentfläckarna på hennes tunga. Från början så trodde jag alltid att hon hade fått in något olämligt i munnen, och jag vet inte hur många gånger jag bände upp munnenpå henne för att plocka ut det, bara för att finna dessa pigmentfläckar.
 
Igår krattade vi hela tomten, och ni kan inte ana hur skönt det känns att det är klart.
Nu kan jag ägna all min fokus på studierna.
Eller ja, jag ska kratta grannens gräsmatta också, men det gör tänkte jag göra efter pluggandet fram på eftermiddagarna, borde inte ta så lång tid. Varför krattar jag grannens gräsmatta?
Jo, däröfr jag har världens bästa grannar, och ibland så händer det att hundarna smiter över dit och gör "ifrån sig" på gräsmattan. På sommaren brukar vi plocka bort det direkt, men på vintern är det lite bökigt, så därför krattar jag alltid gräsmattan där, tycker att det inte är mer än rätt att jag gör det. Grannen blir dessutom glad och nöjd, då slipper han göra det.
 
Idag ska jag till Lycksele igen. Ska göra en hälsokontroll som ska skickas till transportstyrelsen för körkortstillståndet. Sedan så måste jag även svänga förbi skolan och överlämna betygen från gymnasiet, så de får dra en kopia.
Sedan ska jag även ringa min älskade vännina som fyller 26 år idag! Stort grattis till henne!
 
Nu ska jag hoppa i duschen och tvaga av mig innan jag åker till Lycksele.
Böckerna av Berhard Nordh har jag läst ut...skulle ha varit på biblioteket och lånat nya, fast just nu håller jag på att läsa en bok av Lennart Frick (tror jag han hette). Har redan läst ut en, och har kommit halvvägs på nästa. De böckerna fick jag låna av Magnus pappa. Gripande berättelser om hur det var att leva i västerbottens inland i början av 1900-talet, mycket intressant och läsvärt.
 
Ha en bra dag!
Lev å må!
 

Välkommen in sommaren!

Kommer inte sommaren snart?
Jag vill ha blommande äppelträd och färska jordgubbar direkt från trädgården!
Nu är jag less på det kalla och blåsiga vädret.
 
Sommar, du är välkommen nu!

Radadada radadada, bappabappada...

P!nk - Please dont leave me
 
Jahapp, nu har jag suttit här på kontoret i Fleeera långa timmar med näsan framför datorn och nerkörd i körkortsböckarna. Helt finito skallen! Att lära sig något är inte så svårt, det att lära om det som har förändrats under de 7 1/2 åren som är det knepiga, och det som också är lite trixigt är att uppdatera sig om skyltar som aldrig förekommer i norrland (om inte annat sällan förekommande), vad de innebär och vad som gäller.
Har gjort klart fas A som den kallas. Man ska göra olika "tester" på datorn, testen består av 60 frågor som ska besvaras innan man rättar testet. De frågor som man angett svar på leder till hänvisningar om vad man behöver studera mera, man måste ha tre godkända test i fas A för att få fortsätta på fas B osv.
 
Imorse innan jag påbörjade pluggandet så duschade jag Jaana. Skitigare hund får man leta efter, men nu är hon ren och fin. Lossar hår gör hon fortfarande, och lossade Extremt mycket under och efter duschen, vilket ger mig ett hopp om att det snart ska vara över, annars kommer hon att förvandlas till en nakenhund. Hur mycket hår finns det egentligen på en Hälleforshund kan man undra? Som tur är så älskar hon att bli borstad, hon tycker mest att det är skönt.
 
Imorgon ska jag jobba några timmar, samma sak på fredag. Ska vara i årskurs 3, med sveriges finaste tredjeklassare! Längtar!
Ska se om det på något vis går att kombinera studierna med lite jobb, men jag måste först få lite hum om hur pass mjycket studier det handlar om, och få en känsla för hur mottaglig min hjärna är för all denna nya information. Går det bra att studera heltid, och det fastnar som det ska i huvudet på mig, så ska jag försöka jobba lite också.
 
Näh, nu ska jag slappa en stund så jag blir männisch igen.
 
Hare gött!
Lev å må!

RSS 2.0