Vad äter Bernhard?

Detta med mat, och mat till små barn är ju ett ganska intressant ämne. Och få saker kan väcka så enorm prestationsångest som barnmat, eller är det bara jag som tänker så?

Jag har valt att laga Bernhards mat själv. Efter diverse matskandaler genom åren så vem vet vad burkmat Egentligen innehåller? Är det verkligen det som står på etiketten? Vilket land kommer råvaran ifrån? Hur besprutad blev den under sin mognad? Ni fattar...
Jag inbillar mig att Bernhard får "bättre" mat om jag tillagar den själv. Eller, då vet jag i alla fall lite mera om råvarorna och deras ursprung.

Däremot är det Massor med gånger som jag har stått vid barnmatshyllan på Ica och tänkt köpa en burk "bara för att", det kan ju va bra att ha. Men så läser jag på etiketten eller får skymten av det bajsliknande innehållet och ställer tillbaka burken. Jag har sträckt mig så långt att han får gröt på påse ibland, om det skulle krisa totalt. Annars lagar jag mat hemma som jag portionerar upp i lagom stora formar, som jag sedan kan ta med. Enkelt, smidigt.

Men vad äter han då?
Jo, han är inte speciellt kräsen, men, banan går bara inte. Då kräks han.
Annars finns lite olika alternativ, såsom;

1. Lax med kokt potatis och broccoli, ibland med lite citronsås till, eller bara en klick creme fraiche.

2. Korv med kokt potatis och kokta morötter.

3. Blomkålsbuketter med ostsås.

4. Kalvsylta med kokt potatis och Findus grönsaker (ärtor, majs och paprika).

5. Kyckling i lergryta med potatis.

6. Köttfärssås med makaroner (eller potatis)

Potatis är så enkelt att ha till. Det är näringsrikt och lätt att mosa, och bäst av allt, Bernhard älskar potatis! Ris och pasta är han inte märkvärdigt förtjust i, men det kommer nog gå bättre när han lärt sig tugga ordentligt.
Fördelen med att laga maten själv är ju att man lättare kan styra konsistensen på maten. Burkmat är ju som antingen puré eller bitar som jag fattat det, men hemlagat kan man ju styra själv hur grovt eller fint det ska vara.

Vi brukar försöka anpassa maten så att han kan äta samma saker som oss, så pannkaka och korvstroganoff och så slinker också ner.

Nu till lunch ska han få potatismos på vanlig rund potatis och sötpotatis, och så blir det väl några grönsaker till också.
Jag önskar att jag var bättre på att göra vegetariska alternativ någon gång ibland. Men jag har för dåliga kunskaper om vegetarisk mat. Men jag har en bra receptbok som jag lagar ur ibland. Blomkålsbuketter med ostsås har jag fått från den, t.ex.

Barnmat är kul tycker jag. Och det tar inte märkvärdigt lång tid heller, så jag tycker att det är värt att laga maten själv. Men självklart har jag förståelse för de som av olika anledningar väljer att göra på andra sätt, men för vår familj fungerar det bra med hemlagat.

Lev å må!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback